Welke kosten komen er nu bij kijken wanner je start met een basiswebwinkel en een opensource webwinkel?
Er zijn veel verschillende softwaremogelijkheden om te starten met een webwinkel. Het voordeel van de “”gratis”” basiswinkels zoals mijnwebinkel.nl ccvshop en lightspeed software is dat je snel kunt starten. Wel moet je rekening houden dat het uiteindelijk ook geld kost. Gratis is vaak de eerste maanden of een basispakket waar geen betaalmogelijkheid wordt geboden, tenzij je een betaald pakket neemt. Met uitzondering van een enkele aanbieder zien de zg. templates (zeg maar de vormgeving) er niet professioneel uit.
Dit in tegenstelling tot de open source pakketten zoals Magento, WooCommerce en Prestashop. Daar zitten zelfs gratis juweeltjes van templates bij die je kunt vergelijken met bijv. Wehkamp of Bol.com. Deze laatste pakketten worden gehost bij bedrijven waar je ook de webruimte en een domeinnaam kunt aanvragen. Er zijn hosting bedrijven die zeer gebruikvriendelijke software (intstalltron) aanbieden voor het beheer van je webruimte.
Daarbij worden tientallen opensource pakketten gratis aangeboden. Je moet dan rekenen vanaf 10 euro per maand met gratis 1 domeinnaam.
Dus gratis wil niet zeggen dat de oplossing echt gratis is. De software moet:
- 1. geïnstalleerd worden
- 2. ingericht worden – parametriseren
- 3. grafisch aangepast worden – met als doel een uniek karakter te verkrijgen
- 4. technisch aangepast worden – om aan alle wensen te voldoen
- 5. een goede handleiding hebben om de inhoud zelf te kunnen beheren
- 6. bijgewerkt worden – bijwerken van de broncode en geïnstalleerde plugins
- 7. gerepareerd worden – aanpassen aan veranderende omstandigheden
Dan nog raad ik aan om met deze laatste professionele pakketten van start te gaan. Het duurt wel wat langer om het te beheersen. Ik spreek uit ervaring. Daarnaast zul je je moeten bedenken hoe je de logistiek aanpakt. Welke producten heb je en door wie wil je het laten verzenden: pakketpost zoals post.nl, dpd, etc. Offertes opvragen en verkopers op de koffie laten komen loont zich! Welke betaalmogelijkheden wil je de klant aanbieden. Vooraf betalen, achteraf betalen Welke betaalproviders ga je benaderen en welke past het beste bij je? Er zijn providers met maandabonnementen of (hogete) kisten per transactie.
Wil je een keurmerk? Welke zijn er en wat zijn de voor- en nadelen, wat zijn de kosten?
Ook uit ervaring kan ik zeggen als het winkeltje eenmaal draait krijg je te maken met de aftersales, klanten gaan je bellen, mailen, chatten met vragen over je producten. Retourneren van producten, ontevreden klanten, etc. Uiteindelijk geeft het uitzoekwerk en implementatiewerk veel voldoening en zul je plezier beleven aan je webshop.
Succes met je oriëntatie.